Blog

Zo schaf je een motor aan

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb altijd al motor willen rijden. Auto’s hebben me nooit zo geïnteresseerd, maar motors vond ik altijd fantastisch. Dus, toen ik de optie kreeg om mijn motorrijbewijs te halen, greep ik die kans met beide handen (aan het stuur). Het was een reis om er te komen, maar uiteindelijk was ik in staat om mijn eigen motor aan te schaffen. Uiteraard meteen motor verzekeren met een motorverzekering. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, een motor aanschaffen?

Het budget

Het is natuurlijk een langer en ingewikkelder proces dan ik hier in een pagina kan vangen, maar ik zal een poging wagen. Het aanschaffen van een motor is, in principe, hetzelfde als de aanschaf van elk ander motorvoertuig. Je moet met een aantal belangrijke dingen rekening houden. Het eerste is dat je je ervan bewust moet zijn dat motor rijden geen eenmalige investering is. Het is helaas niet zo dat je het geld neertelt voor je voertuig en er vervolgens vanaf bent. Net zoals bij een auto is motorrijden een maandelijkse last; wegenbelasting, benzine en je motorverzekering zijn allemaal dingen die maandelijks van je rekening af zullen gaan. Denk dus goed na over of je budget niet alleen de initiële aanschaf aankan, maar ook de rest.

De verzekering

Een motorverzekering afsluiten vond ik nog bijna moeilijker dan het aanschaffen van de motor zelf. Ik wist meteen welk type ik wilde, hoe snel en met welke velgen, maar de verzekering bleef tot voor kort een raadsel voor me. Ik had gewoon de goedkoopste harley verzekering nodig, dacht ik. Totdat ik me realiseerde dat ik hetzelfde moest doen als bij het kopen van de motor; precies bedenken wat ik wilde, en me daarop aanpassen. Als je bijvoorbeeld je motor enkel gebruikt voor korte plezierritjes, hoeft je verzekering wellicht minder dekkend te zijn dan wanneer je lange vakantieritten gaat maken met een club, of elke dag met je motor naar je werk rijdt. Ook moet je nadenken over wat voor motor je rijdt. Is je motor duurzaam, snel, relatief breekbaar, behendig, stevig? Wat is het risico dat hij kapot gaat, en ben je zelf in staat eraan te sleutelen of heb je hier reparaties voor nodig?

Er komt dus nog aardig wat kijken bij de aanschaf van een motor. Let wel, dat zelfs al is het initiële proces ingewikkeld, uiteindelijk kom je er en heb je de motor van je dromen, waar je heerlijk mee de horizon in kan rijden.

Laat een antwoord achter