
Welke hypotheekrente past bij jou?
Sta jij aan de voet van een volgende levensfase, en ga je daarvoor een hypotheek afsluiten? Dan is het belangrijk om goed na te denken over het soort hypotheek waar je kiest, zoals bijvoorbeeld de rentevast periode. Je moet hiervoor goed weten wat de effecten op lange termijn zijn voor deze keuzes, en een beslissing maken op basis van verschillende factoren in jouw leven die je inzicht kunnen geven in wat voor jou het meest voordelig zal zijn. We leggen het hier haarfijn voor je uit.
Wat is de rentevast periode?
Wanneer je een lening afsluit bij een hypotheek verstrekker, kies je voor een bepaalde periode waarin het huidige geldende rentetarief vast blijft staan, ongeacht dat het tarief door de tijd mee misschien wel verandert. Dit kan een periode zijn die varieert van 5 tot 30 jaar. Beide kunnen voordelig zijn afhankelijk van verschillende factoren. Veel mensen overwegen een hypotheekrente 30 jaar vast. Dit kan veel voordelen hebben. Een rentevast periode van 30 jaar betekent dat je voor die lange periode een vast percentage hypotheekrente afdraagt. Hoe langer de looptijd van de rente, hoe hoger het rentebedrag dat je maandelijks betaalt. De totale looptijd van de hypotheek bedraagt bijna altijd 30 jaar. Dat zou in dit geval dus precies het termijn van de rentevast periode zijn. Hierdoor kan hypotheekrente 30 jaar vast dus erg voordelig zijn op de lange termijn.
Hoe bepaal je de meest voordelige optie voor jou?
Of het voor jou voordelig is om voor een lange rentevaste periode te kiezen bij het afsluiten van jouw hypotheek, hangt af van drie factoren. De eerste is het hypotheekbedrag. Als het om een erg hoog bedrag gaat in verhouding tot hoeveel je verdient of hoeveel je zelf gespaard hebt en inlegt, bijvoorbeeld voor starters die een eerste huis gaan kopen, weet je van tevoren dat het lang zal duren voordat jij de hypotheek kan afbetalen. Hoe hoger het bedrag, hoe langer je hierover doet, dus hoe voordeliger het voor jou is als je altijd kan rekenen op een vast rentepercentage gedurende de volledige afbetaalperiode, en niet alleen bijvoorbeeld de eerste paar jaar.
Een andere factor om hierin mee te nemen is de woonhorizon. Als je niet van plan bent om decennia lang in het huis te gaan wonen, heb je ook geen voordeel aan een 30 jaar rentevaste periode. Dan kan een rentevast periode van 5 of 10 jaar een stuk voordeliger zijn.
De laatste belangrijke factor om in te calculeren in jouw beslissing is de huidige rentestructuur. Dat is het verschil in percentage tussen korte en lange rente. Normaal gesproken neemt het rentebedrag evenredig toe in verhouding tot de rente vaste periode, maar dit kan soms ook anders lopen. Hou hier dus altijd rekening mee bij het hypotheek berekenen.

