Blog

Duurzame palmolie: de voordelen

Palmolie is een plantaardige olie die enorm veel gebruikt wordt. Je vindt palmolie terug in veel voedingsmiddelen. Wist je echter dat palmolie ook gebruikt wordt voor het produceren van wasmiddel, zeep en andere alledaagse huishoudelijke producten? Doordat wereldwijd de vraag naar voeding steeds meer toeneemt, groeit ook de vraag naar palmolie mee. Hierbij is er gelukkig veel aandacht voor het verduurzamen van het productieproces. In dit artikel lees je alles over duurzame palmolie en de voordelen die horen bij het gebruik hiervan.

 

Wat is duurzame palmolie?

Sustainable palm oil is duurzame palmolie. Dit is all the hype right now en dat is niet zo vreemd. Palmolie is een olie die men graag gebruikt voor de productie van voeding en andere levensmiddelen, vanwege de vele voordelen die het gebruik van deze olie met zich meebrengt. Er is relatief veel palmolie te produceren op een klein stuk grond. Per hectare levert de oliepalm boom vierduizend liter meer olie op dan andere plantaardige olie gewassen, zoals sojabonen, per hectare opleveren. Ook is er voor de productie van palmolie weinig intensieve landbouw nodig en is de productie hiervan erg belangrijk voor de lokale economieën in de landen waar het verbouwd wordt, zoals Maleisië, Indonesië en Latijns-Amerika. Duurzame palmolie is de duurzame variant van dit type plantaardige olie. Palmolie is duurzaam wanneer het voldoet aan een aantal vastgestelde criteria, zoals een gereduceerd gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, het eerlijk belonen van medewerkers en het verbouwen en produceren van palmolie met aandacht voor en behoud van mens, dier en planeet. 

 

Wat zijn de voordelen van het gebruiken van duurzame palmolie?

Duurzame palmolie is beter voor mens, dier en planeet. Het gebruik van duurzame palmolie gaat ontbossing tegen. Ook zorgt het ervoor dat de lokale boeren en andere mensen die betrokken zijn bij het verbouwen en produceren van de olie eerlijk beloond worden en werken in goede arbeidsomstandigheden. Door duurzame palmolie te gaan produceren, kunnen lokale boeren zelfs hogere prijzen gaan berekenen voor de olie en hier meer aan over houden. Dit is dus een win-win situatie. Maar hoe kom je er nu achter of de palmolie die in jouw voeding of andere product zit, duurzaam geproduceerd is? 

 

Hoe herken je duurzame palmolie?

Wil jij weten of de palmolie in jouw product duurzaam tot stand gekomen is? Dan kun je op een aantal zaken letten. Er zijn diverse keurmerken, zoals het RPOC-keurmerk en het UTZ-keurmerk. Helaas staat het duurzame palmolie keurmerk (nog) niet duidelijk weergegeven op alle producten, dus je doet er goed aan om eens op de website van de producent te kijken. Producenten die een RPOC-keurmerk dragen, moeten voldoen aan eisen op het gebied van transparantie over het productieproces. Je zult bij producenten en  bedrijven ongetwijfeld lezen welke duurzaamheidskeurmerken hun producten dragen. Ook kun je op de website van het RPOC bekijken welke soorten palmolie voldoen aan de criteria die zij stellen aan hun certificering. 

 

Laat een antwoord achter